Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni din Piatra-Neamt Imprimare Email

Informatii utile - Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni - Piatra-Neamt

Localizare: str. Stefan cel Mare nr. 3, Piatra-Neamt
Telefon: 0233.22.64.71
Site web: Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni Piatra Neamt

Taxa de vizitare: elevi, studenti si militari - 2 lei
                                individual si grup adulti - 4 lei
Taxa de fotografiere si filmare: 10 lei
Program: 10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
                     9:00-17:00 (octombrie-martie)
Luni este inchis.

Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni a fost deschis pe 24 iunie 2005. Aceasta unitate se afla in centrul istoric al municipiului Piatra-Neamt, in imediata apropiere a ctitoriilor musatine (Biserica Sfantul Ioan si Turnul-Clopotnita), precum si a altor trei institutii muzeale (Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Expozitia „Curtea Domneasca”).

Vernisat la putin timp dupa aniversarea a 120 de ani de la descoperirea culturii Cucuteni si a 70 de ani de la înfiintarea, de catre preotul-arheolog Constantin Matasa, a Muzeului de Istorie si Arheologie Piatra-Neamt, precum si a 10 ani de la aparitia Centrului International de Cercetare a Culturii Cucuteni, expozitia cuprinde trei sali si un depozit-seif, care adapostesc aproximativ 800 de piese, incluse în majoritate în categoria tezaur, apartinând tuturor fazelor si etapelor de evolutie ale complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolie.

Artefactele expuse au fost descoperite în urma cercetarilor efectuate de-a lungul timpului în cadrul unor statiuni arheologice de referinta din arealul cucutenian, precum cele de la Izvoare, Traian, Bodesti, Târpesti, Ghelaiesti (judetul Neamt), Brad, Poduri, Târgu-Ocna, Margineni (judetul Bacau), Isaiia, Târgu-Frumos, Scânteia (judetul Iasi), Trusesti, Draguseni (judetul Botosani), Dumesti (judetul Vaslui), Mihoveni (judetul Suceava), Sipenit, Lipcani (Ucraina) etc., de specialisti renumiti, dintre care amintim pe Constantin Matasa, Radu Vulpe, Hortensia si Vladimir Dumitrescu, Mircea Petrescu-Dîmbovita, Silvia Marinescu-Bîlcu, Anton Nitu, Stefan Cucos, Dan Monah s.a.

Aceste capodopere ale artei cucuteniene apartin aproape în totalitate Muzeului din Piatra-Neamt, dar si altor institutii similare din tara, la care se adauga si Fundatia „Cucuteni pentru Mileniul III” din Bucuresti, de unde sunt aduse, temporar, si alte exponate. O parte dintre piese reprezinta importuri din medii culturale contemporane celui cucutenian, respectiv culturile Vinca, Gumelnita, Petresti si Bodrogkerestur, fapt care ilustreaza existenta unei bogate activitati economico-comerciale înca de acum câteva milenii.

Din punct de vedere tematic, expozitia Primului Muzeu Cucuteni din România ofera vizitatorilor o imagine cuprinzatoare asupra artei decorative si figurative ale celei mai importante culturi eneolitice din sud-estul Europei.

Panoramele 360 din muzeu au fost realizate cu acordul Complexului Muzeal Judetean Neamt.
Multumim pe aceasta cale domnului Director Gheorghe Dumitroaia si muzeografului Constantin Preoteasa.
Text: Complexul Muzeal Judetean Neamt.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Google Translate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Alege alta panorama

Publicitate

RomaniaHost.ro
Nunta Piatra Neamt
web design
ziar piatra neamt

Despre Piatra-Neamt.NeamtVirtual.ro

Acest site a fost realizat din dorinta de a prezenta orasul Piatra-Neamt cu ajutorul noilor tehnologii de promovare: panoramele si turul virtual la 360 de grade.

Sustine acest site

Daca iti place acest site ne poti ajuta sa-l promovam prin amplasarea unui link / banner pe blogul sau site-ul tau.
>> Vezi bannerele disponibile

Ne găseşti şi pe

Yahoo Facebook Twitter
Piatra Neamt